Na obilježavanju jubileja jedne od najstarijih udruga u gradu odazvalo se osamdesetak zaljubljenika u Radio komunikaciju i tehničku kulturu . Uz članove kluba, spomenutom su nazočili i predsjednik Županijske zajednice tehničke kulture  Prof.dr.sc. Anto Markotić, predsjednik ZTK Kutina Zvonimir Lernatić, predstavnik Grada Krešimir Lenić i predstavnici Hrvatskog radioamaterskog Saveza Marija Sorić tajnica i Zdenko Blažičević, dopredsjednik Saveza.

Okupljene goste uz domaćina srdačno je pozdravio Profesor Markotić i najstariji član Radio kluba Vlado Felc. U sklopu jubileja održano je tradicionalno natjecanje „Kutinska dunja 2022“ koja se održala po osamnaesti puta po redu.Sudjelovalo je devedeset šest natjecatelja iz Hrvatske i Europe. Svima su podijeljene prigodne nagrade,  a najboljima i pehari.

Zahvalnice Kluba su dobili zaslužni članovi, a posebne zahvalnice u obliku plakete dobili su Prof.dr.sc Anto Markotić, Josip Bistrović, Stjepan Hrastnik i Zdenko Bogadi za pedeseto godišnji neprekidni rad u Klubu.

Kratka povijest  Radio kluba Kutina

Godine – 1949. – službeno je osnovan Savez radioamatera Hrvatske

Maloj grupi entuzijasta iz Kutine dodijeljen je pozivni znak još ne postojećeg radiokluba YU 2 FAB davne 1950. godine odobren je ali uz zabranu korištenja dok se Klub ne formira i pravno ne registrira.

Nakon završenog srednjeg obrazovanja, punoljetnosti i zaposlenja 1952. godine, Ivica Erceg i Franjo Jansky i Ivo Kovačević s položenim radioamaterskim ispitima i ovlaštenjima za rad, započinju s tečajem telegrafije s 20-tak polaznika. Tečaj počeo u baraci na Peradarstvu i nije dovršen, ali se je par polaznika i nadalje nastavilo baviti radioamaterizmom. Od opreme tadašnja ekipa radioamatera imala je nekoliko telegrafskih tastera, zujalicu, prijemnik – malo adaptiran kućni radio prijemnik „Kosmaj“, a kao predajnik poslužio je najobičniji kristalni oscilator s jednom izlaznom lampom „807“ – vlastita gradnja Ivice Erceg, na 3.500 kHz – 80 metarsko amatersko područje.

Dobiven je prostor, nešto opreme (uglavnom iz odbačene vojne opreme.), učlanjeno je još nekoliko starijih građana, mogao se otvoriti i koristiti žiro račun, itd., tako da se je 15.10.1952. godine održala Osnivačka skupština Radio kluba KUTINA gdje je za predsjednika izabran Ratko Bradaškija za tajnika Franjo Jansky.

Tijekom dvije naredne godine rad u Klubu je bio vrlo uspješan, održavali su se tečajevi, prikupljala oprema (uglavnom prepravljali stari vojni prijemnici i predajnici i samogradnja), održavale radio veze (pod znakom YU2 FAB), tako da su početkom 1954. godine Jansky, a nešto kasnije i Erceg, uz predočenje tridesetak QSL kartica iz raznih zemalja (uglavnom telegrafija), položili III. klasu i dobili osobne pozivne znakove (Jansky YU 2 MN, a Erceg YU 2 WI). Klub se uglavnom financirao od članarine i dotacija, posebno od Vojnog odsjeka za kondicioniranje vojnih obveznika – radiotelegrafista.

Slijedile su godine rada i uspona Radio kluba Kutina.

Godine – 1968. – prvo organiziranje natjecanja na KV – u pod nazivom Voloderske jeseni, natjecanje je organizirano četiri godine za  redom i onda  jednostavno zabranjeno od tadašnjih vlasti u Kutini.

Godine – 1980. – osniva se grupa ARG-aša koji uspješno predstavljaju Klub na natjecanjima i donose puno pehara i diploma za osvojena prva mjesta na razini republike Hrvatske

¬– 1984. – Radio klub Kutina po prvi put organizira Republičko  prvenstvo u amaterskoj radiogoniometriji na kojoj sudjeluje veliki broj natjecatelja uz sponzorstvo Ina Petrokemije d.d. i pokroviteljstvom Grada

– 1984. –    dodijeljena Državna nagrada Nikola Tesla radio klubu Kutina

– 1991. – 1995. ratne godine aktivnost u klubu nastavljene ( služba traženja, dojavljivanja i prisluškivanja) vrlo aktivno s puno članova radio kluba. Upravo se tih ratnih godina uvidjelo kolika je važnost i neprocijenjena vrijednost Kluba i njegovih članova.

Raspadom bivše države Hrvatska postaje ravnopravni član( ITU; International telecommunication union) .

– 1992. – Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU; International telecommunication union) dodjeljuje Republici Hrvatskoj pozivnu oznaku – 9A, pod kojom rade  hrvatski radioamateri; i

Iste te godine 1992. dodijeljen nam je novi znak 9A1FAB i članstvo u Hrvatskom radioamaterskom savezu koje je preimenovano iz Saveza radioamatera Hrvatske.

– 2000. – na natjecanju activity kontest na 144 MHz osvajamo sve ukupno drugo mjesto u kategoriji klubova na nivou države što nam je dalo samopouzdanje i poticaj za daljnji rad

– 2005. – dodijeljen i odobren nam je natjecateljski  jednoslovni znak  9A1K, i pokrenuto po drugi puta natjecanje Voloderske jeseni ali ovaj puta na UKV-u

Iste te  2005. godine organiziramo prvi ispit za operatore P razreda poslije domovinskog rata, prvi predsjednik  komisije je bio 9A4M, a članovi 9A3XM, 9A3UJ.Kasnije kroz godine organizirano je još desetak ispita u Klubu.

– 2010. – natjecanje Voloderske jeseni  preimenovano  u  Kutinska dunja

Godine  2012. Po drugi puta Klub organizira  Državno prvenstvo u amaterskoj radiogoniometriji  i  prvenstvo u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe osobe, uz pomoć HRS-a i Grada te članova Kluba.

– 2012. – slavimo 60 godišnjicu kluba prigodnom Diplomom I pozivnom oznakom 9A60K

– 2014. – proslavljamo 750 godišnjicu grada prigodnom Diplomom i pozivnom oznakom 9A750K

– 2017. – postavljamo repetitor 3-A na 145.687,5 MHz na lokaciji Mramor brdo Repušnica

– 2019. – pušten je u rad i DMR repetitor na 432 MHz vlastite proizvodnje 9A4AM.

Ove godine 2022. Odobren nam je prigodni znak  za obilježavanje sedamdesetogodišnjeg neprekinutog rada Radio kluba Kutina  9A70FAB

 

Osnovne zadaće Radio kluba Kutina u budućnosti!

 

* populariziranje radijske tehnike i tehničke kulture u Hrvatskoj

* zaštita amaterskih valnih područja

* zastupanje hrvatskih radioamatera na međunarodnoj razini

* održavanje i proširivanje mreže 2-metarskih i 70-centimetarskih repetitora u Hrvatskoj

* održavanje i proširivanje digitalne radijske mreže u Hrvatskoj

* organiziranje nacionalnih UKV natjecanja

* sudjelovanje na nacionalnim i međunarodnim KV i UKV natjecanjima

* organiziranje državnog prvenstva u amaterskoj radiogoniometriji (ARG)

* organiziranje tečajeva, radionica i predavanja za nastavnike i učenike

* izdavanje radioamaterskih 9A-diploma

* organiziranje KV i UKV ekspedicija

* koordiniranje i uspostavljanje radioamaterskog sustava veza u kriznim situacijama, te suradnja s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje

* organiziranje sustava veza u humanitarnim, ekološkim i drugim akcijama, te u pružanju nesebične pomoći u prirodnim, tehnološkim i ostalim nesrećama.

* organiziranje redovitih stručnih seminara i skupova za radioamatere, pretežito za uvođenje novih tehnologija

* organiziranje ispita za radioamaterska zvanja

* uređivanje i održavanje WEB-stranice  fab-kutina.hr

* predstavljanje rada Radio kluba Kutina na domaćim i međunarodnim radioamaterskim sajmovima i skupovima

* suradnja s nacionalnim savezom   na zajedničkim projektima

* njegovanje radioamaterskog duha i vrijednosti radioamaterizma, poticanje dobre volje i prijateljstva među građanima svih zemalja svijeta, neovisno o njihovim političkim, rasnim , nacionalnim i vjerskim pripadnostima i svjetonazorima,

danas 2022 godine Radioklub Kutina djeluje u prostoru na adresi Augusta Šenoe br. 2, Kutina, na Mramor brdu Repušnica repetitori i Betlehem brdo Mišinka contest lokacija i mjesto okupljanja članova raznih zanimanja i naravno Hamfesta .

Kako je to bilo nekad, tako je i danas: mnogi aktivnost radioamaterstva u Republici Hrvatskoj promatraju na osnovi rada i djelovanja kutinskih radioamatera. Slobodno se može zaključiti da se osnovna vrednota od osnutka i tijekom djelovanja Radio kluba Kutina, osjeća i danas, a to je duh promicanja radioamaterstva i prijateljstva među svim ljudima¸ dobre volje, na dobrobit naše Hrvatske.

Fotografije.

Tekst: tajnik ZTK Kutina Zdenko Bogadi