Foto video klub Kutina odazvao se vrlo vrijednom pozivu na suradnju u projektu „Čije je što?” koji se odvija putem natječaja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i
Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, nositelja projekta Udruge 90-60-90/
Platforma za suvremenu umjetnost. Predavanje umjetnika Bojana Mrđenovića odabrali smo zbog toga što Foto video klub Kutina ima povijest suradnje s tim renomiranim mladim umjetnikom. Također, zbog toga što obrađuje i radi na temi nama vrlo bliskoj- Kutina u kontekstu tvornice Petrokemija.
Članovi Foto video kluba Kutina odlučili su se na zajedničko praćenje radionice putem on line predavanja. Prostor koji nas je ugostio bio je prostor knjižnice Tehničke škole Kutina. Gostovanje u navedenom prostoru simbol je izvrsne, dugogodišnje suradnje ZTK Kutina, Foto video kluba Kutina s Tehničkom školom Kutina-knjižnicom Tehničke škole Kutina i njihovim voditeljicama prof. Gordanom Rešicki Degoricija i Marijanom Kapetanović, majstoricom fotografkinjom.

U nastavku teksta voditeljica projekta Ena Piškorić predstavlja projekt i umjetnika Bojana Mrđenovića.
SVRHA I OPRAVDANOST PROJEKTA
Kada je u pitanju suvremena umjetnost većina mladih ne osjeća da se ona obraća njima, vizualna forma takvih djela im najčešće nije razumljiva i nemaju potrebno znanje da bi razumjeli o čemu takvi radovi govore. Smanjena satnica likovnog odgoja ili njen potpuni nedostatak u hrvatskim školama proizvodi generacije djece i mladih čija je mogućnost kreativnog razvoja smanjena. Stoga su mladi već godinama glavna ciljana skupina Galerije 90-60-90 koja kroz svoje programe promiče vrijednosti otvorenog društva i nastoji približiti suvremenu umjetnost mladoj publici.
Tako je uz redovan program galerije osmišljen popratni online edukacijski program kojem je cilj mladima približiti suvremenu umjetnost te im “otvoriti oči” za društvene teme sa kojima se ti radovi bave.

Devet umjetnika-voditelja (Siniša Labrović, Vanja Babić, Tin Dožić, Luana Lojić, Katerina Duda, Mirjana Vodopija, Paulina Jazvić, Bojan Mrđenović, Dina Pokrajac) rade u različitim medijima, a svima je zajedničko da su kritički i društveno angažirani. Njihovi radovi reflektiraju temu pripadnosti (Čije je što?) fokusirajući se na nekoliko koncepata pripadnosti: pitanje građanskog statusa, nacionalno pitanje i pitanje teritorija, etičko pitanje – religijsko, kulturno, političko te konačno pitanje brige i njege.
Ciljana skupina ovog projekta su mladi do 25 godina diljem Hrvatske, s posebnim naglaskom na mlade u Sisačko-moslavačkoj županiji te južnoj Istri budući da dva umjetnička rada direktno propituju aktualne teme na ova dva područja. Stoga će tamošnji mladi biti direktno uključeni u razvoj i nastanak umjetničkih istraživanja koja prethode izradi ovih radova.

BOJAN MRĐENOVIĆ
Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. Završio je opću gimnaziju 2006. godine u Daruvaru. U Zagrebu je diplomirao na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti 2011. godine, a 2012. godine i na preddiplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatskog društva filmskih djelatnika.
Od 2011. godine aktivno izlaže te se istaknuo samostalnim izložbama serija “Dobrodošli”, “Budućnost” i “Toplice” (u Zagrebu, Osijeku, Puli, Dubrovniku, Samobiru i td.) te je sudjelovao na nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (npr. Rovinj Photodays 2011, Aftermath – Changing Cultural Landscape, I was in Kosovo, Le Nostre Mura, Likvidacija i td.). Dobitnik je prve nagrade festivala Rovinj Photodays u kategoriji “Arhitektura” te Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.
Medij fotografije koristi za bilježenje i analitičko propitivanje društvene stvarnosti. Kroz pejzaž i arhitekturu prikazuje društveni prostor, kretanja i mijene. S trenutnim naglaskom na poslijeratni tranzicijski pejzaž, propituje kako se različite ideje društvenog napretka reflektiraju u prostoru, kako politika i ekonomija formiraju društvene odnose i oblikuju individualna iskustva.
Radionica: Fotograf u javnom prostoru, razgovor s umjetnikom
Bojan Mrđenović će pokazati vlastite umjetničke radove i objasniti način njihova nastanka.
Njegovi radovi se bave promatranjem promjena u javnom prostoru i nastaju kroz dugi vremenski period. Cilj predavanja je potaknuti polaznike na korištenje fotoaparata za aktivno i angažirano gledanje svijeta oko sebe.
Termini:
14., 21. i 28. studenog, 5. i 12. prosinca, od 19 do 20 sati.
Sve radionice su besplatne i održavaju se “uživo” preko Zoom platforme. Sudionici se samostalno prijavljuju svojim imenom i prezimenom. Prije održavanja same radionice potrebno je poslati suglasnost potpisanu od strane punoljetnog sudionika ili roditelja/skrbnika maloljetnog sudionika te scan ili fotografiju osobne iskaznice, rodnog lista ili domovnice. U dogovoru sa školom, učenici mogu sudjelovati u radionici, kao grupa, putem jednog Zoom računa što bi bilo prikladno ako se radionice održavaju u školi unutar školskog sata.
M.K.