Ovaj tjedan smo odradili 3 vrhunske radionice gdje smo završili dizajn i slaganje našeg robota, uspješno programirali nekoliko misija i odradili veliki dio zadatka za ovogodišnji FLL projekt.

Ovogodišnja tema natjecanja je Masterpiece (umjetnost, glazba, ples, sport i svi ostali hobiji kojima se djeca bave)…
Na WRO natjecanju u Danskoj, mentori su pokazali i naučili dio ekipe kako složiti Rubikovu kocku i tu je sve krenulo…

Mjesec dana nakon natjecanja u Danskoj, više od 80% članova KTK Lipovljani se može pohvaliti kako znaju i mogu složiti Rubikovu kocku i s ponosom ulaze u svega 5,8% populacije svijeta koja zna složiti ovu zabavnu kocku. Polaznici radionica su jednoglasno odlučili kako će projekt za novu sezonu First Lego League biti upravo Rubikova kocka.

Na jučerašnjoj radionici nam se pridružio David Vujasić (25), državni prvak Hrvatske iz Petrinje i nositelj čak 16 rekorda u raznim disciplinama Rubikove kocke. Davidovo najbolje vrijeme u slaganju ove izazovne mehaničke slagalice je 5.55 sekundi što je ujedno i rekord Hrvatske. Svjetski rekord je svega 3.13 sekunde, ali vjerujemo da će David uskoro doći na tu razinu da konkurira i svjetskom rekordu.

Radionica je bila vrhunska, naši genijalci su bili oduševljeni Davidom, s puno pitanja i entuzijazma su pratili radionicu koja je trajala skoro 3 sata. Napravili smo i natjecanje u slaganju kocke gdje je David točno pokazao o kakvom se profesionalcu radi. Naši najbrži cuberi slažu kocku za cca. 60 sekundi, što je vrhunsko vrijeme za ekipu koja slaže kocku tek nešto više od mjesec dana. Naš član Fran se borio protiv Davida, ali dok je Fran slagao jednu kocku, David ih je složio čak 6 i pobijedio. Također, naš Josip se borio s Davidom, ali je David slagao kocku samo s jednom rukom, bilo je blizu, ali David je opet pobijedio. Kapa dolje Davide, svaka čast.

Ekipa je pokazala i objasnila Davidu ovogodišnju stazu i misije, objasnili su temeljne vrijednosti kompletnog natjecanja i sami cilj First Lego League-a. Kao dodatak današnjoj radionici, djeca su složila i učitala gotovi kod za našeg najnovijeg člana kluba, robota Cubot, koji, kako mu i samo ime kaže, slaže kocku u potpunosti sam. 🙂 (Video u galeriji).

Kao zahvalu Davidu, ekipa je isprintala veliku Rubikovu kocku i maleni magnet za frižider 😉 na 3d printeru, Turistička zajednica Općine Lipovljani je osigurala i promotivni paket za naše goste.

Hvala Davidu i Anamariji koji su došli u posjet našoj Udruzi, djeci je puno značilo, naučili su hrpu novih stvari i nadamo se budućoj suradnji našeg kluba i Udruge Speedcubing Hrvatska.